logo iszczecinek.pl

Polecamy Baja Szczecinek wystartował [ZDJĘCIA, WIDEO, RELACJE NA ŻYWO] Park będzie powiększony w stronę Trzesieki Pomorski Ośrodek Maszynowy „POM-EKO” zatrudni Polecamy

Szczecinek stolicą Polski?

18.03.2017 14:11
A A A
Zdjęcie do artykułu Szczecinek stolicą Polski?
fot. www.wegus-herbus.pl

Brzmi nieźle? Pełne hasło to „Szczecinek wegańską stolicą Polski”. Wymyślił je Iwan Łukaszewicz. Od półtorej roku jest mieszkańcem Szczecinka. Tak mu się tu spodobało, że postanowił zostać tu na dłużej. Przedtem podróżował po świecie. To dzięki podróżom poznał wegański styl życia. Wegański, czyli oparty o rośliny i całkowity szacunek do drugiego człowieka, a także zwierząt. Potrawy wegańskie bazują wyłącznie na produktach roślinnych, czyli bez mięsa i bez produktów pochodzących od zwierząt np. wszelki nabiał jak sery, śmietana itp.

Wielcy na diecie wegańskiej

Kojarzysz Leonarda da Vinci, Billa Clintona czy Steva Jobsa? Nie głupi ludzie. Tak. Oni też wybrali dietę roślinną. Nawet Bill Gates jest zwolennikiem i promuje weganizm. Weganizm to przyszłość.

-Można powiedzieć, że zaczynam jak oni powoli, niemal w garażu, ale z wiarą w misję- wtrąca Iwan.

W Polsce również celebryci głośno mówią o weganizmie. Wystarczy „pogrzebać” w internecie.

-Na przykład w Indiach jest mnóstwo dzieciaków, które nigdy nie miały w ustach produktów odzwierzęcych. Rodzice też są weganami. Całe rodziny żyją w pełni zdrowia, radości i miłości. To mnie inspirowało.

Iwan przytacza zalety jak choćby to, że wegańska dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na raka aż o 80%.  Zna już sporo rodzin w Polsce, które przeszły na weganizm.

-Każdy może spróbować. Na tydzień czy też miesiąc albo dłużej. Tylko uwaga, bo zyskuje się wiele energii. – śmiech. -Często osoby, które przechodzą na weganizm rozpoczynają też przygodę z regularną aktywnością fizyczną. Liczną społeczność wegan poznał także w Szczecinku.

Otwiera restaurację w Szczecinku… nie tylko dla wegan

-Po prostu tak wybrałem. Widzę jak to mi było potrzebne i tylko trochę żałuję, że tak późno. Teraz chciałbym podzielić się tym stylem z mieszkańcami i gośćmi Szczecinka. To właśnie tutaj zaprzyjaźniłem się z wieloma przemiłymi osobami. Pomogli mi wcześniej i pomagają mi także teraz, przy otwarciu restauracji. Liczy się choćby jedno słowo wsparcia. Jeden uśmiech. Okazało się, że w Szczecinku jest dużo przychylnie nastawionych osób.  Cieszę się, że zaczynam nowe życie tutaj.

To będzie miejsce dla każdego. Dla rodziców z dziećmi, dla ucznia wracającego ze szkoły, dla wszystkich, którzy już wiedzą jak to się je i dla tych, którzy chcą poznać. Otwieramy jutro (niedziela 19 marca) - opowiada Iwan

Weguś-Herbuś

-Nawet nasz nowopowstały zespół kucharzy podpowiadał mi, aby serwować także dania kuchni wegetariańskiej, czyli dołożyć do menu sery itp. Przekonali się jednak w kilka dni do weganizmu po tym jak sami, zaczęli z niego korzystać. Jest tu wszystko. Kuchnia roślinna jest bardzo bogata. Kto nie wierzy to zapraszamy do naszej restauracji-herbaciarni Weguś-Herbuś (www.wegus-herbus.pl).

W Weguś-Herbuś będzie można znaleźć pełną paletę smaków z różnych zakątków świata

Iwan poczęstował nas takimi rarytasami jak wegańskie sushi, tort marchwiowy, postny barszcz ukraiński, kaszotto (w stylu risotto). Dodaje, że nie spoczywają na laurach tylko cały czas myślą o nowych daniach i nowych smakach.  Z podróżami nie skończył i ma zamiar „zwozić” kolejne smaki świata do Szczecinka.

Herbaciarnia i atmosfera

Nazwa wskazuje nie tylko na kuchnię wegańską, ale i bogactwo herbat.

-Oczywiście. Mamy do zaoferowania herbaty z najdalszych zakątków świata –mówi Iwan. Te z Azji czy Afryki uważa za podstawę. Wymienia i prezentuje herbaty czarne, zielone, białe, żółte. Z naturalnymi aromatami i różnymi rodzajami posmaków. Jedne wyciszające, inne energetyzujące. Zero chemii. Próbujemy rokitnik z miodem i imbirem. Pierwsza klasa.

Każdy kto spróbuje jednej z herbat powinien mieć świadomość, że o to zaczyna się jego własna wielka podróż. Właściciel restauracji na początek proponuje te bardziej przypominające smakiem herbaty z naszych domów. Każdego może zaprowadzić w inne miejsce mapy świata smaków.

Lokal posiada ciekawy wystrój. Dekoracja to zasługa szczecineckiej artystki Moniki Kolosz-Perz. -Klimat? O klimacie lokalu decydują osoby nas odwiedzające. Atmosfera jaka wytwarza się między wszystkimi, którzy tu przebywają. Myślę, że będzie to klimat rodzinny, spokojny. Jak u mamy - Iwan.

Więc co ze stolicą?

Jest to jego pierwszy projekt w Szczecinku, ale raczej nie ostatni.

-Nie widzę przyczyny, dla której Szczecinek niemiałby zostać Wegańską Stolicą Polski. Może już wkrótce powstaną u nas kolejne wegańskie knajpy i będzie ich największe zagęszczenie na mieszkańca w Polsce. Zobaczymy co pokaże czas.

Nie mamy nic przeciwko temu i właśnie spełnienia takich marzeń życzymy Iwanowi i całej załodze Weguś-Herbuś.

 

 

 

 

MATERIAŁ PROMOCYJNY

Popularne tematy w dziale Aktualności

+ https://www.facebook.com/zpowietrza/ Reklama